Składniki:
- 2 litry bulionu
- 500 ml zakwasu żytniego
- cztery białe kiełbasy (surowe)
- 200 g boczku
- 1 duża cebula
- 2 łyżeczki chrzanu
- 1 ząbek czosnku
- 3 łyżki śmietany 30% lub 36%
- suszony, starty majeranek
- sól i pieprz do smaku
- do podania ugotowane na twardo jajka
Zaczynam od pogrzania bulionu. Na patelni podsmażam pokrojony w kosteczkę boczek, a kiedy zacznie się z niego wytapiać tłuszcz, dodaję posiekaną w kostkę cebulę i smażę na średnim ogniu, aż boczek i cebula ładnie się zrumienią. Do gorącego bulionu dodaję zawartość patelni, a także białą kiełbasę w całości i gotuję wywar na małym ogniu przez ok. 30-40 minut do czasu, aż zyska wyraźny mięsny smak i aromat.Do tak przygotowanej bazy dodaję zakwas (dobrze rozmieszany). Na początek jedynie połowę, żeby żurek nie wyszedł zbyt kwaśny. W razie potrzeby dolewaj zakwas do uzyskania pożądanego smaku.Następnie do garnka dodaję rozgnieciony lekko ząbek czosnku, dwie małe łyżeczki chrzanu i przede wszystkim majeranek. Majeranek w ilości mniej więcej jednej łyżki stołowej w trakcie dodawania do zupy mocno rozcieram w dłoniach, dzięki czemu uwalnia się bardzo dużo aromatów. Majeranku w żurku nigdy za wiele :)Zupę gotuję w ten sposób jeszcze przez kilka minut na niewielkim ogniu, a na sam koniec, już po zdjęciu garnka z ognia, dodaję śmietanę. Pamiętaj o tym, że trzeba ją koniecznie zahartować kilkoma łyżkami gorącego żuru, a dopiero potem wlewać do garnka.Przed podaniem kroję kiełbasę w plasterki, a zupę doprawiam solą i pieprzem do smaku.
Pieczona biała kiełbasa
1. Piekarnik nagrzać do 180 stopni C. Do naczynia żaroodpornego włożyć kiełbasę. Cebulę obrać, przekroić na połówki i pokroić na plasterki, dodać do kiełbasy.
2. Składniki zalewy wymieszać w miseczce: wino lub piwo, musztardę, sos sojowy, miód, majeranek i zmielony pieprz. Polać po kiełbasie, następnie posypać pokrojonym w kosteczkę boczkiem.
3. Naczynie przykryć (folią aluminiową lub pokrywą) i piec przez 45 minut, następnie zdjąć przykrycie i piec jeszcze przez kolejne 45 minut.
4. W razie potrzeby na koniec można ustawić funkcję grilla i zrumienić kiełbasę piekąc ją przez kilka dodatkowych minut.